Vuoggatjålme – MITT PÅ POLCIRKELN

Strömmar

Strömmar

 

SIELDUTÄLVEN

Sieldutjåhkå, som rinner ut i Vuoggatjålmejaures norra del, har en för området unik karaktär. En färd längs dess nedre lopp, där den slingrar sig i lugnflytande meandrar är en fascinerad upplevelse. Den nås lättast med båt från gården och det finns flera intressanta fiskeplatser att prova längs vägen, upp till bakvalen vid forsen där båtfärden slutar. Ibland kan jåkken efter en värmeperiod färgas grön från gränsfjällens jöklar och då är det särskilt angeläget att känna till de specialställen som fisken samlats i. Ovanför forsen ändrar jåkken dramatiskt karaktär och övergår till omväxlande snabba och lugnflytande partier där insektskläckningarna är talrika och intensiva. Där avslöjar fisken sin närvaro med kraftiga öringplask och försiktigt smuttande rödingvak.
 
 

Öringen i Sieldutjåhkå är känd för sin stridbarhet och mycket fina kvalitet, men den kan också vara tjurig, lättstörd och svårtrugad. En utmaning för de mer kräsna fjällfiskarna alltså. Vill man fara lite längre ut än en dagstur är det många som passar på vid stabil väderlek att med lätt fjällutrustning göra en fisketur på ett par dygn. Några vandrar hela turen, andra nyttjar gårdens egen helikopter till att lyftas ut och sedan vandra och fiska sig hem, medan en del vill orka med fisket så mycket som möjligt och flyger båda vägar.

GULASELEN

 

Nedanför Gardejaur ligger Gulaselen som består av Svalenjak, Sjkjulnak, Bierdnak och Kuksek. Området är enbart tillåtet för flugfiske och ligger i lägre terräng omgiven av vackra fjälltoppar. Vi har flera intressanta fiskeplatser där man kan testa det fina fisket i en vacker natur. Gulaselen lämpar sig bäst för erfarna flugfiskare som vill fiska över valda sträckor med eventuell möjlighet använda flytring.

SARTAURE

 

Från Vaimoks utlopp finns flugfiskesträckan Sartajåhkå i fjällterräng. Både sjöar och sel inhyser röding och öring med bra medelvikt i ett underbart fjällandskap där de nedre delarna erbjuder lite björkskog. Med ett varierande fiske bjuder Sartajåhkå på en rad utmaningar som passar dom som önskar ett fiske i högre fjällen.

RUONEKJOKK

 
Ruonekjåhkå, sydväst om Vuoggatjålme, är ett förnämligt öringvatten som uppfyller de flesta fjällfiskares önskemål under sin ombytliga väg längs den vackra dalgången. Ständigt växlande mellan forsar och spakvatten avslutar den sin resa med ett magnifikt vattenfall ut i Sädvajaure. Skalden Harry Blomberg blev så begeistrad att han skrev en mycket vacker dikt som han tillägnade jåkken, här är ett par strofer:

Kommen av jöklar som eviga skrida, banar du väg över klippor och block, dånar orkanlikt mot fjällenas sida, stora, stormande Ruonejåkk.

 

 

 
Den översta sträckan, från Guijaure ned till Stuora Savon, består av ganska snabba forsar med undantag för några fina höljor längst upp mot den stora källsjön. Storselets in- och utlopp bjuder, liksom de nedomliggande selens korta strömavsnitt, på utmärkta fiskeplatser med god chans till fina fångster. Nedströms de tre selen vidtar ett långt avsnitt där forsarna avlöser varandra och i jåkkens nedre del dyker återigen några fina sel upp. Ruonekjåhkå är klassat som ett mycket fint flugfiskevatten men lämpar sig också väl för spinnfiskare. I jåkkens mellersta parti finns en bro där en mycket trevlig raststuga står tillgänglig för dagsbesökare.
Från Guijaure har de senaste åren rapporterats allt finare fångster med rödingar på gott och väl över kilot. Här finns många valmöjligheter med fiske både i själva sjön och utloppet. Sedan kommer Smuollejåhkå flugfiskesträcka västerifrån och räcker inte detta finns ett otal småtjärnar österut inom dagsturavstånd. Vid Guijaure kan Ni hyra både stugor och båt och har Ni tur med de yttre förutsättningarna kan resan bli en riktig höjdare.

SIELDUTÄLVEN

Sieldutjåhkå, som rinner ut i Vuoggatjålmejaures norra del, har en för området unik karaktär. En färd längs dess nedre lopp, där den slingrar sig i lugnflytande meandrar är en fascinerad upplevelse. Den nås lättast med båt från gården och det finns flera intressanta fiskeplatser att prova längs vägen, upp till bakvalen vid forsen där båtfärden slutar. Ibland kan jåkken efter en värmeperiod färgas grön från gränsfjällens jöklar och då är det särskilt angeläget att känna till de specialställen som fisken samlats i. Ovanför forsen ändrar jåkken dramatiskt karaktär och övergår till omväxlande snabba och lugnflytande partier där insektskläckningarna är talrika och intensiva. Där avslöjar fisken sin närvaro med kraftiga öringplask och försiktigt smuttande rödingvak.

Öringen i Sieldutjåhkå är känd för sin stridbarhet och mycket fina kvalitet, men den kan också vara tjurig, lättstörd och svårtrugad. En utmaning för de mer kräsna fjällfiskarna alltså. Vill man fara lite längre ut än en dagstur är det många som passar på vid stabil väderlek att med lätt fjällutrustning göra en fisketur på ett par dygn. Några vandrar hela turen, andra nyttjar gårdens egen helikopter till att lyftas ut och sedan vandra och fiska sig hem, medan en del vill orka med fisket så mycket som möjligt och flyger båda vägar.

GULASELEN

Nedanför Gardejaur ligger Gulaselen som består av Svalenjak, Sjkjulnak, Bierdnak och Kuksek. Området är enbart tillåtet för flugfiske och ligger i lägre terräng omgiven av vackra fjälltoppar. Vi har flera intressanta fiskeplatser där man kan testa det fina fisket i en vacker natur. Gulaselen lämpar sig bäst för erfarna flugfiskare som vill fiska över valda sträckor med eventuell möjlighet använda flytring.

SARTAURE

Från Vaimoks utlopp finns flugfiskesträckan Sartajåhkå i fjällterräng. Både sjöar och sel inhyser röding och öring med bra medelvikt i ett underbart fjällandskap där de nedre delarna erbjuder lite björkskog. Med ett varierande fiske bjuder Sartajåhkå på en rad utmaningar som passar dom som önskar ett fiske i högre fjällen.

RUONEKJOKK

Ruonekjåhkå, sydväst om Vuoggatjålme, är ett förnämligt öringvatten som uppfyller de flesta fjällfiskares önskemål under sin ombytliga väg längs den vackra dalgången. Ständigt växlande mellan forsar och spakvatten avslutar den sin resa med ett magnifikt vattenfall ut i Sädvajaure. Skalden Harry Blomberg blev så begeistrad att han skrev en mycket vacker dikt som han tillägnade jåkken, här är ett par strofer:

 

Kommen av jöklar som eviga skrida, banar du väg över klippor och block, dånar orkanlikt mot fjällenas sida, stora, stormande Ruonejåkk.

 

Den översta sträckan, från Guijaure ned till Stuora Savon, består av ganska snabba forsar med undantag för några fina höljor längst upp mot den stora källsjön. Storselets in- och utlopp bjuder, liksom de nedomliggande selens korta strömavsnitt, på utmärkta fiskeplatser med god chans till fina fångster. Nedströms de tre selen vidtar ett långt avsnitt där forsarna avlöser varandra och i jåkkens nedre del dyker återigen några fina sel upp. Ruonekjåhkå är klassat som ett mycket fint flugfiskevatten men lämpar sig också väl för spinnfiskare. I jåkkens mellersta parti finns en bro där en mycket trevlig raststuga står tillgänglig för dagsbesökare.
Från Guijaure har de senaste åren rapporterats allt finare fångster med rödingar på gott och väl över kilot. Här finns många valmöjligheter med fiske både i själva sjön och utloppet. Sedan kommer Smuollejåhkå flugfiskesträcka västerifrån och räcker inte detta finns ett otal småtjärnar österut inom dagsturavstånd. Vid Guijaure kan Ni hyra både stugor och båt och har Ni tur med de yttre förutsättningarna kan resan bli en riktig höjdare.

Fler inlägg:

Sjöområden

Sjöområden

  Våra sjöområden   Det finns många sjöar att upptäcka i Vuoggatjålme med omnejd. Här nedan har vi listat några av de sjöar...

läs mer
Båtfiske

Båtfiske

    Båtfiske GUIJAURE Mellan Vaulatjårrå och Guijaurtjårro breder Guijaure ut sig, sjön är cirka 1 mil lång och ger...

läs mer
Ett hållbart fiske

Ett hållbart fiske

Hållbart fiske Fisken som lever i våra sjöar återhämtar sig väldigt långsamt och därför är det naturligt för många att utöva...

läs mer