Vuoggatjålme – MITT PÅ POLCIRKELN

Längdskidor

 

Längdskidor i Vuoggatjålme

Vi har två dragna skidspår på 2,5 respektive 4,4 km nära gården. De slingrar sig i skyddande skog men bjuder ändå på vackra naturupplevelser, ibland korsar en hare eller tjäder spåret, ibland har en älg nyttjat det hårdare spåret en bit innan den plumsat iväg i den orörda djupsnön genom skogen. Tala gärna om för oss i förväg om du vill åka detta spår, det blåser lätt igen om ingen nyttjat det på några dar.
 
I området finns gott om färdstråk för skotrar, dessa passar utmärkt att använda även för skidåkare. Följer man närmsta skoterleden mot nordost, når man efter behaglig åkning upp genom björkskogen raststugan på fjällkanten. Väl där ligger fjället öppet och det är bara att välja tur. En är att följa leden ett tag och efter halvannan kilometer korsa Raudojåkkå och gå upp på Raudåive i nordväst. Där öppnar sig en vacker vy över Sieldutvagge och gränsfjällen i väster. En annan tur är att åka omkring på ”plattan” ovanför raststugan med utsikt mot sydväst med Ruonektjåkkå och dess säregna gryta liksom Fierras.
 
Den stora turen är emellertid den upp på Tjidjakgaise. Efter att ha kommit ovanför raststugan går man i riktning mot ravinen väster om Ruopsok, följer den och sedan sydost upp på toppen. Detta är en heldagstur, men väl värd ansträngningen. Stigning drygt 1 100 m, en imponerande siffra. Utsikten åt alla håll är magnifik, bl.a. Sulitelmamassivet rakt i norr. Sträcka ca 10 km enkel väg. Nerfärden bjuder på fin utförsåkning. Det finns de som avverkat sträckan på mindre än 20 minuter men med tanke på lavinrisken är det viktigt att se upp i de brantaste partierna.
 
För skidåkare på väg upp som vill sola och njuta medhavd matsäck rekommenderas Raudojåkkå, ravinen intill Ruopsok och även ”plattan” erbjuder trevliga ställen. Orkar man inte upp på Tjidjak är naturligtvis Ruopsok, 1 382 m, ett fint alternativ. Avslutningsvis kan också skoterleden mot Guijaure nämnas, fantastiska vyer när man kommer upp på fjället. Närkontakt får man med Ruonektjåkkå och Norra Fierras. Försiktighet bör iakttas vid utförsåkningen.
 
Prova, njut av och upplev fjället. Har du försökt åka skidor i maj? Ett MÅSTE.

Fler inlägg:

Inga resultat hittades

Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.