Vuoggatjålme – MITT PÅ POLCIRKELN

Ett hållbart fiske

Hållbart fiske

Fisken som lever i våra sjöar återhämtar sig väldigt långsamt och därför är det naturligt för många att utöva catch and release, alltså att släppa tillbaka den fisk man får. För den som vill behålla en del av fångsten finns regler och fångstbegränsningar beskrivna i fiskekortsbilagan ni får då ni köper fiskekort och vi förväntar oss att ni följer dessa.

Fångstbegränsningen på fem fiskar per fiskare och dag är generös och i många fall mer än du behöver. Som rättesnöre vill vi därför rekommendera att du inte sparar mer fisk än du behöver för dagen och att du släpper tillbaka övrig fisk. Kom ihåg att fiskekortet inte ger rätt att fiska för husbehov.

Kom också ihåg att rennäringen som bedrivs i fjällområdet är en känslig näring. Du som fiskar i fjällen får inte störa denna näring. Alla som vistas i detta område måste respektera begränsningarna och anpassa våra beteenden efter dessa.

Vi vill alla ha en hållbar fjällvärld att kunna återvända till för fantastiskt fiske år efter år.

TA MED SKRÄPET

Kvarlämnat skräp kommer att ligga kvar under lång tid innan det bryts ned. Vissa typer av skräp blir till och med kvar för alltid. Därför ber vi er vänligt men bestämt att ta med ert skräp tillbaka. Hittar ni gamla burkar, flaskor eller annat som inte hör hemma i naturen – ta gärna med er det tillbaka om möjligt. Detta är både vi, andra gäster och naturen tacksamma för. Vi tar inget betalt för vikt eller skräp när ni flyger tillbaka med helikopter.

 

TIPS FRÅN OSS

  • Brännbart material såsom papper, kartong och plast brinner väldigt bra och kan kastas på elden.
  • Skölj ur burkar, flaskor och annat skräp som innehåller mat eller dryck. Det luktar mindre och är lättare att hantera.
  • Släng inte cigarettfimpar och portionssnus i naturen, dessa blir kvar väldigt länge och skräpar ner precis lika mycket som allt annat.
  • Sortera ert skräp så gott det går, vill ni slänga skräpet hos oss kräver vi sopsortering.

TÄNK PÅ

  • Du befinner dig i en mycket känslig miljö där skador på mark och vegetation tar lång tid att läka.
  • Tidsperioden då vattentemperaturen är tillräckligt hög för att fisken ska kunna växa är mycket kort. I kombination med näringsfattiga vatten och ett extremt klimat är produktionen av fisk därför mycket låg i de flesta vattnen.

Fler inlägg:

Sjöområden

Sjöområden

  Våra sjöområden   Det finns många sjöar att upptäcka i Vuoggatjålme med omnejd. Här nedan har vi listat några av de sjöar...

läs mer
Båtfiske

Båtfiske

    Båtfiske GUIJAURE Mellan Vaulatjårrå och Guijaurtjårro breder Guijaure ut sig, sjön är cirka 1 mil lång och ger...

läs mer
Strömmar

Strömmar

Strömmar   SIELDUTÄLVEN Sieldutjåhkå, som rinner ut i Vuoggatjålmejaures norra del, har en för området unik karaktär. En färd...

läs mer