Vuoggatjålme – MITT PÅ POLCIRKELN

Båtfiske

 

 

Båtfiske

GUIJAURE

Mellan Vaulatjårrå och Guijaurtjårro breder Guijaure ut sig, sjön är cirka 1 mil lång och ger väldigt fina möjligheter till att fiska från båt. Bo i Guijaurestugan som ligger alldeles vid södra änden av sjön där det finns möjlighet att hyra båt. Kring stugan finns det möjlighet att tillgå bra fiskevatten både för strömmande vatten mot Smoullejåkkå och Ruonekjåkkå samt fina sjösystem österut mot Tjapka. Guijaure erbjuder ett varierat utbud för den som önskar att ha nära till vatten runt omkring sig samt bo bekvämt med en underbar utsikt.

 

MAVAS

Letar du efter väglöst boende men samtidigt några valmöjligheter, då är Mavas stället för dig. I Mavas kan du bo i stugbyn där det även finns bastu att tillgå. Med rodd- eller motorbåt tar du dig ut på sjön som med sina många grund bjuder in till underbart fiske från båt. Det finns även många mindre sjöar man når via trevliga promenader från stugorna norrut mot Pieskehaure.

 

KASKAURE

Nedanför Mavas breder Kaskaure ut sig med fantastiska vatten där du har möjlighet fiska efter röding. Förutom de många ställena där du kan leta dig fram med båt finns även småsjöar utspridda på Kaskaures södra sida som du lätt når till fots. Kaskaure är ett underbart ställe att vara i om du föredrar att fiska från båt men samtidigt vill ha alternativ i närheten att vandra till.

 

GARDAURE

Nordost om Vuoggatjålmejaure ovanför Gulaselen ligger Gardaure. Den djupa sjön erbjuder bra fiske och faller lusten på kan man ta båten upp till dess inlopp där strömmande vatten erbjuder annorlunda fiske än det från båt. Även sjöns södra del är väl värt ett besök om man har flugfiskeutrustningen med sig då flugfiskesträckan Gulaselen har sin början där. Gardaure lämpar sig bäst för personer som önskar fiska från båt som huvudsak men även vill ha lite strömmande vatten i närheten för att testa någon dag.

 

PIESKEHAURE

Vid Sulitjelmaglaciärens utlopp ligger Piteälvens källflöde Pieskehaure. Denna storslagna sjö har väldigt bra fiskemöjligheter i sina gröna jökelvatten. Med båt tar man sig lätt ut på denna sjö när vädret tillåter, storslagna vyer över Sulitjelmas toppar hänför dig när du sitter i båten och väntar på fisken som ska hugga.

Pieskehaure nyttjas bäst med båt när vädret tillåter. Vid lägret finns även några mindre sjöar som håller fin fisk som man kan utforska om vädret gör det svårt komma ut med båten. Önskar ni en storslagen sjö med möjlighet till stor och mycket fisk är detta platsen för er.

 

VUOGGATJÅLMEJAURE

Vuoggatjålmejaure är en rätt stor sjö där ett framgångsrikt fiske ofta är lite annorlunda än i de mindre vattnen. Vintertid är det populärt att pimpelfiska och under sommarmånaderna är det vanligast med båtfiske, företrädesvis med långedrag men också med lättare spinnutrustning. Det finns också många fina platser för den som vill utmana fjällfisket med flugspö. In- och utlopp samt speciella grynnor är säkra platser där många av våra stamgäster haft minnesvärda upplevelser. En del av dessa ställen har till och med fått helt egna namn med en alldeles egen historia.

Ett sådant ställe är den för flugfisket legendariska ”Godsägarns sten” som vid lämpligt vattenstånd är alldeles ovanför vattenytan och plan som en större bordskiva. Den kan man ganska enkelt vada ut till men 2 meter utanför stenen går djupkanten där man ofta ser kraftiga bitar som står och lojt viftar på fenorna. Stenen fick sitt namn efter Godsägaren som var stamgäst här i Vuoggatjålme i slutet av 50-talet.

Varje år stod han på stenen med sitt flugspö, håv, fiskekorg och en ren linnehandduk. Då det nappade bärgades fisken efter konstens alla regler varpå storleken bedömdes som avgjorde om den skulle släppas tillbaka eller med särskild blydagg avlivas och förpassas ned i fiskkorgen. Därefter tvättades händerna omsorgsfullt och torkades på den härför medförda handduken varefter fisket återupptogs. Det hände ibland då ”Godsägarn” kom till ”sin” sten att denna var upptagen av någon annan. Då avvaktade denna gentleman lugnt en bit ifrån tills platsen blev ledig varpå han monterade sin utrustning och startade sitt fiske.

Godsägaren är sedan många år borta men kvar finns hans sten, djupkanten och fortfarande är det ingen konst att få se stora fiskar simma omkring som de gjorde då för 40 år sedan. Var den här platsen finns lämnar vi inte ut på nätet, men gårdens gäster får självklart veta det samt tips om flera andra ställen och historierna bakom. Några sådana är t ex Kapten Tiits gräsmatta, Erikssons grynna eller Ingenjör Bergs pöl.

GUIJAURE

Mellan Vaulatjårro och Guijaurtjårro breder Guijaure ut sig, sjön är ca 1 mil lång och ger väldigt fina möjligheter till att fiska från båt. Bo i Guijaurestugan som ligger alldeles vid södra änden av sjön där det finns möjlighet att hyra båt. Kring stugan finns det möjlighet att tillgå bra fiskevatten både för strömmande vatten mot Smoullejåkkå och Ruonekjåkkå samt fina sjösystem österut mot Tjapka. Guijaure erbjuder ett varierat utbud för den som önskar att ha nära till vatten runt omkring sig samt bo bekvämt med en underbar utsikt.

MAVAS

 Letar du efter väglöst boende men samtidigt några valmöjligheter, då är Mavas stället för dig. I Mavas kan du bo i stugbyn där det även finns bastu att tillgå. Med rodd- eller motorbåt tar du dig ut på sjön som med sina många grund bjuder in till underbart fiske från båt. Det finns även många mindre sjöar man når via trevliga promenader från stugorna norrut mot Pieskehaure.

KASKAURE

Nedanför Mavas breder Kaskaure ut sig med fantastiska vatten där du har möjlighet att fiska efter röding. Förutom de många ställena där du kan leta dig fram med båt finns även småsjöar utspridda på Kaskaures högra sida som du lätt når till fots. Kaskaure är ett underbart ställe att vara i om du föredrar att fiska från båt men samtidigt vill ha alternativ i närheten att vandra till. 

GARDAURE

Nordost om Vuoggatjålmejaure ovanför Gulaselen ligger Gardaure. Den djupa sjön erbjuder bra fiske och faller lusten på kan man ta båten upp till dess inlopp där strömmande vatten erbjuder annorlunda fiske än det från båt. Även sjöns södra del är väl värt ett besök om man har flugfiskeutrustningen med sig då flugfiskesträckan Gulaselen har sin början där. Gardaure lämpar sig bäst för personer som önskar fiska från båt som huvudsak men även vill ha lite strömmande vatten i närheten att testa på.

PIESKEHAURE

Vid Sulitjelmaglaciärens utlopp ligger Piteälvens källflöde Pieskehaure. Denna storslagna sjö har väldigt bra fiskemöjligheter i sitt gröna jökelvatten. Med båt tar man sig lätt ut på denna sjö när vädret tillåter. Det bjuds på storslagna vyer över Sulitjelmas toppar som hänför när du sitter i båten och väntar på fisken som ska hugga.

Pieskehaure nyttjas bäst med båt när vädret tillåter. Vid lägret finns även några mindre sjöar som håller fin fisk som man kan utforska om vädret gör det svårt komma ut med båten. Önskar ni en storslagen sjö med möjlighet till stor och mycket fisk är detta platsen för er.

VUOGGATJÅLMEJAURE

Vuoggatjålmejaure är en rätt stor sjö där ett framgångsrikt fiske ofta är lite annorlunda än i de mindre vattnen. Vintertid är det populärt att pimpelfiska och under sommarmånaderna är det vanligast med båtfiske, företrädesvis med långedrag men också med lättare spinnutrustning. Det finns också många fina platser för den som vill utmana fjällfisket med flugspö. In- och utlopp samt speciella grynnor är säkra platser där många av våra stamgäster haft minnesvärda upplevelser. En del av dessa ställen har till och med fått helt egna namn med en alldeles egen historia.

Ett sådant ställe är den för flugfisket legendariska ”Godsägarns sten” som vid lämpligt vattenstånd är alldeles ovanför vattenytan och plan som en större bordskiva. Den kan man ganska enkelt vada ut till men 2 meter utanför stenen går djupkanten där man ofta ser kraftiga bitar som står och lojt viftar på fenorna. Stenen fick sitt namn efter Godsägaren som var stamgäst här i Vuoggatjålme i slutet av 50-talet.

Varje år stod han på stenen med sitt flugspö, håv, fiskekorg och en ren linnehandduk. Då det nappade bärgades fisken efter konstens alla regler varpå storleken bedömdes som avgjorde om den skulle släppas tillbaka eller med särskild blydagg avlivas och förpassas ned i fiskkorgen. Därefter tvättades händerna omsorgsfullt och torkades på den härför medförda handduken varefter fisket återupptogs. Det hände ibland då ”Godsägarn” kom till ”sin” sten att denna var upptagen av någon annan. Då avvaktade denna gentleman lugnt en bit ifrån tills platsen blev ledig varpå han monterade sin utrustning och startade sitt fiske.

Godsägaren är sedan många år borta men kvar finns hans sten, djupkanten och fortfarande är det ingen konst att få se stora fiskar simma omkring som de gjorde då för 40 år sedan. Var den här platsen finns lämnar vi inte ut på nätet, men gårdens gäster får självklart veta det samt tips om flera andra ställen och historierna bakom. Några sådana är t ex Kapten Tiits gräsmatta, Erikssons grynna eller Ingenjör Bergs pöl.

Fler inlägg:

Sjöområden

Sjöområden

  Våra sjöområden   Det finns många sjöar att upptäcka i Vuoggatjålme med omnejd. Här nedan har vi listat några av de sjöar...

läs mer
Strömmar

Strömmar

Strömmar   SIELDUTÄLVEN Sieldutjåhkå, som rinner ut i Vuoggatjålmejaures norra del, har en för området unik karaktär. En färd...

läs mer
Ett hållbart fiske

Ett hållbart fiske

Hållbart fiske Fisken som lever i våra sjöar återhämtar sig väldigt långsamt och därför är det naturligt för många att utöva...

läs mer