Vuoggatjålme – MITT PÅ POLCIRKELN

Sjöområden

 

Våra sjöområden

 

Det finns många sjöar att upptäcka i Vuoggatjålme med omnejd. Här nedan har vi listat några av de sjöar som kan vara intressanta för fiskaren. Mer tips och information finns att tillgå på plats.

 

SKIDNAK

Skidnakjaure och dess tjärnar ligger öster om Vuoggatjålme. Den största sjön har ett fint bestånd av både öring och röding. De som vill söka sig bortom Skidnakjaure möter oräkneliga mindre vatten, många av dem hemvist för fin fjällfisk. De flesta av tjärnarna ligger nere i björkskogen men en del riktiga pärlor återfinns precis vid trädgränsen. För den som har tid och ork att till fots upptäcka detta område finns chans till riktiga troférödingar.

Tjärnen ligger på 679 m.ö.h. alldeles under berget Daunastjårrå, många av Vuoggatjålmes och Arctic Airs kunder har tagit sin första röding här. Skidnak är för fiskaren som vill uppleva fiske i lite skyddad terräng i småsjöar med möjlighet att testa olika mindre sjöar i närheten.

 

VUOGGA TJAPKA

Efter leden som ringlar sig från Silvervägen mot Guijaure väst om Vuoggatjålme finns Tjapkasjöarna på kalfjället. Systemet består av två större sjöar men bjuder även på lite mindre sjöar runt omkring för den som vill testa lite olika system. Fisket i själva Tjapkasjöarna kommer man bäst åt från båt medan dom kringliggande systemen fungerar lika bra från land.
Här finns det både röding och öring där svårighetsgraden kan variera beroende på vad man är sugen testa. Tjapka lämpar sig väl för de som önskar ett ställe där man får utforska kringliggande sjöar såväl som platsen i sig.

 

KUODDE VILDOK

Vid de nedre delarna av Piteälven ligger Kuoddejaure och Viltok. Vid öarna mitt på sjön ringlar strömmande vatten där det kan lämpa sig för flugfiske, samt att sjöarna i närheten bjuder in för att testa spinnare. Kuoddejaure lämpar sig för fiskaren som vill ha alternativ, ni kan använda våra båtar för att ta er mellan de olika strömmarna eller för att nå sjöarna. Kuoddejaure bjuder såväl på fantastiskt flugfiske som spännande ställen att testa spinnaren både i strömmande och lugna vatten, ett vatten för den som vill ha många alternativ.

 

GUOLETIS IKKES

Ca 3 mil från Vuoggatjålme utefter Silvervägen mot Norge ligger den lilla fjällsjön Guoletisjaure, 709 m.ö.h. nära vägens högsta punkt. Från naturrastplatsen norr om vägen går en 7 km lång led till Juorunbron. Leden är lättgången med måttliga höjdskillnader. De första 5,5 km går i sin helhet över kalfjäll, återstoden genom gles björkskog. Vid Juorunbron, där Sieldutjåkkå bildar praktfulla forsar, finns en raststuga öppen för allmänheten. Fortsätter man över Juoronbron mot Mavas träffar man efter ca 600 meter på leden från Vuoggatjålme.

Ytterligare någon kilometer längre fram kommer man till Skellefteälvens källflöde Ikkesjaure och Juoronjaure, med de omkringliggande branta gränsfjällen mot Norge.

Både Guoletisjaure och Ikkesjaure når man bäst genom att använda båt, det finns bra storlek på fisken och då solen tittar fram och vinden viskar med sin frånvaro bjuder bägge sjöarna på underbara upplevelser. Sjöarna lämpar sig bra för fiskare som vill göra dagsutflykter från Vuoggatjålme med fjällmiljö och fiske i sikte.

SKIDNAK

Skidnakjaure och dess tjärnar ligger öster om Vuoggatjålme. Den största sjön har ett fint bestånd av både öring och röding. De som vill söka sig bortom Skidnakjaure möter oräkneliga mindre vatten, många av dem hemvist för fin fjällfisk. De flesta av tjärnarna ligger nere i björkskogen men en del riktiga pärlor återfinns precis vid trädgränsen. För den som har tid och ork att till fots upptäcka detta område finns chans till riktiga troférödingar.

Tjärnen ligger på 679 m.ö.h. alldeles under berget Daunastjårrå, många av Vuoggatjålmes och Arctic Airs kunder har tagit sin första röding här. Skidnak är för fiskaren som vill uppleva fiske i lite skyddad terräng i småsjöar med möjlighet att testa olika mindre sjöar i närheten.

 

VUOGGA TJAPKA

Efter leden som ringlar sig från Silvervägen mot Guijaure i väst om Vuoggatjålme finns Tjapkasjöarna på kalfjället. Systemet består av två större sjöar men bjuder även på lite mindre sjöar runt omkring för den som vill testa lite olika system. Fisken. isjälva Tjapkasjöarna kommer man bäst åt från båt medan dom kringliggande systemen fungerar lika bra från land.

Här finns det både röding och öring där svårighetsgraden kan variera beroende på vad man är sugen testa. Tjapka lämpar sig väl för de som önskar ett ställe där man får utforska kringliggande sjöar såväl som platsen i sig.

KUODDE VILDOK

Vid de nedre delarna av Piteälven ligger Kuoddejaure och Viltok. Vid öarna mitt på sjön ringlar strömmande vatten där det kan lämpa sig för flugfiske, samt att sjöarna i närheten bjuder in för att testa spinnare. Kuoddejaure lämpar sig för fiskaren som vill ha alternativ, ni kan använda våra båtar för att ta er mellan de olika strömmarna eller för att nå sjöarna. Kuoddejaure bjuder såväl på fantastiskt flugfiske som spännande ställen att testa spinnaren både i strömmande och lugna vatten, ett vatten för den som vill ha många alternativ.

GUOLETIS IKKES

Ca 3 mil från Vuoggatjålme utefter Silvervägen mot Norge ligger den lilla fjällsjön Guoletisjaure, 709 m.ö.h. nära vägens högsta punkt. Från naturrastplatsen norr om vägen går en 7 km lång led till Juorunbron. Leden är lättgången med måttliga höjdskillnader. De första 5,5 km går i sin helhet över kalfjäll, återstoden genom gles björkskog. Vid Juorunbron, där Sieldutjåkkå bildar praktfulla forsar, finns en raststuga öppen för allmänheten. Fortsätter man över Juoronbron mot Mavas träffar man efter ca 600 meter på leden från Vuoggatjålme.

Ytterligare någon kilometer längre fram kommer man till Skellefteälvens källflöde Ikkesjaure och Juoronjaure, med de omkringliggande branta gränsfjällen mot Norge.

Både Guoletisjaure och Ikkesjaure når man bäst genom att använda båt, det finns bra storlek på fisken och då solen tittar fram och vinden viskar med sin frånvaro bjuder bägge sjöarna på underbara upplevelser. Sjöarna lämpar sig bra för fiskare som vill göra dagsutflykter från Vuoggatjålme med fjällmiljö och fiske i sikte.

Fler inlägg:

Båtfiske

Båtfiske

    Båtfiske GUIJAURE Mellan Vaulatjårrå och Guijaurtjårro breder Guijaure ut sig, sjön är cirka 1 mil lång och ger...

läs mer
Strömmar

Strömmar

Strömmar   SIELDUTÄLVEN Sieldutjåhkå, som rinner ut i Vuoggatjålmejaures norra del, har en för området unik karaktär. En färd...

läs mer
Ett hållbart fiske

Ett hållbart fiske

Hållbart fiske Fisken som lever i våra sjöar återhämtar sig väldigt långsamt och därför är det naturligt för många att utöva...

läs mer