Vuoggatjålme – MITT PÅ POLCIRKELN

Vårt skoterområde

Mil efter mil med skoterleder

Mil efter mil med skoterleder

Upptäck våra skoterleder

Det finns färdstråk mot Tjidtjak/Gardaure, Tjådnejaureh, Tjärnberg, Arrajaure och upp längs Sildutdalen. Dessa är inte alltid uppkörda, kolla aktuellt läge med oss eller Skoterklubben innan ni åker iväg.

GARDAURE – 27 KM

Denna tur rekommenderas endast vid bra och stabil väderlek men det är en mycket trevlig utflykt som med fördel kombineras med fiske.

Kör söderut längs sjön och sväng sedan upp på färdstråket mot Tjidtjaktoppen, Gardaure och Skidnak. Efter 3 km når man trädgränsen där det finns en öppen raststuga med jättefin utsikt över dalgången.

Ytterligare ett par hundra meter och efter en rejäl backe så är man uppe på kalfjället. Fortsätt upp mot ”Lilltoppen” (Ruopsok) för att på det stora flacka området nedanför denna svänga norrut och sedan i en vid båge runda Tjidtjakmassivet och följa Tjidtjakvagge ned mot renvaktarstugan (låst) i Varegietje. Håll utkik efter det speciella palissad-rengärdet som ligger på höger sida, det är restaurerat efter gammal förlaga och mycket sevärt. Här delar sig spåret så man antingen kan svänga sydost ner på Luoitauresjöarna eller fortsätta nordost fram till Gardaure. Prova fiskelyckan i någon av de här sjöarna och se till att ha laddade batterier i kameran då den här turen bjuder på många fantastiska vyer.

LAISSTUGAN – 30 KM

Åk söderut till utloppet av Vuoggatjålmejaure och följ strömmen nedöver tills du korsar Silvervägen planskilt genom att passera under Polcirkelbron och vidare över Stuorsavon ned till Sädvajaure. Här kommer man snart in på Nasaleden som man följer vid sidan av forsarna i Ruonekjåkkå och vidare upp genom dalen tills man kommer till en jättefin öppen raststuga där man viker söderut från Nasaleden och följer istället kryssmarkeringen mot Laisstugan.

Efter en dryg kilometer är man uppe på kalfjället och fortsätter vidare över höjden (1100 m) tills det börjar bära utför till Datjajåkkå som man oftast inte märker så mycket av vintertid, beroende på att snödjupet på många platser vid själva jåkken ofta blir 4-7 meter. Det har de senaste åren byggts minst 3 broar med olika konstruktioner som alla blivit förstörda under trycket av de väldiga snömassorna. Numera använder man en bro som lyfts undan vintertid och sedan åter lyfts tillbaka på försommaren.

Härifrån är det småkuperat kalfjäll fram till den sista kilometerns björkskog innan man når Laisstugan, en jättefin öppen raststuga där också Kung Carl Gustaf och Drottning Silvia rastade 1 april 1998.

Härifrån kan man välja att följa Laisälven till Adolfström eller till Verdijaure och kanske ända fram till Nasafjäll. Det beryktade och sägen-omspunna silverfjället som än idag har en magisk klang för många. Väl framme där väljer man oftast att åka tillbaka österut efter Nasaleden genom Smuollevagge till utloppet av Guijaure, där det också finns en fin öppen raststuga. Vägen tillbaka till Vuoggatjålme kör man antingen på lågfjällsspåret över Tjapkasjöarna eller följer Ruonekjåkkå ned så att man efter ca 1 mil åter är vid raststugan där man några timmar tidigare svängde av mot Laisstugan.

MAVAS – 50 KM

Från Vuoggatjålme kör man norrut längs sjön till Sieldutjåkkås nedre del som man följer uppströms 3 km. Där fortsätter färdstråket upp på älvens västra sida och vidare längs Sieldutvagge till raststugan vid Jurun. Därefter fortsätter man norrut några km för att komma in på Mavasleden och korsar först Ikesjaure (Skellefteälvens källflöde) innan man via Ikesvagge kommer ner på Mavasjaure, vilket är det ena av Piteälvens källflöden.

På norra sidan sjön ligger Mavas där det finns en stugby. Det är 30 väglösa km till Silvervägen och förutom den egna dieselgeneratorn så saknar man elektricitet. Telefonförbindelse fungerar via radiolänkar och posten hämtar man själv vintertid vid Silvervägen. Under sommaren kommer post och andra förnödenheter med helikopter från Vuoggatjålme.

Från Mavas kan man fortsätta norrut mot Pieskehaure eller österut mot Miekak, men många väljer att prova fisket några timmar i området för att därefter återvända samma väg tillbaka.

Fler inlägg:

Skoteruthyrning

Skoteruthyrning

SKOTER I VUOGGATJÅLME Uthyrning Om du eller någon i ditt sällskap saknar skoter så kan vi ordna det åt er genom vår...

läs mer