Vuoggatjålme – MITT PÅ POLCIRKELN

Helikopter: Inför resan

PACKA RÄTT

 1. Förbered redan hemma genom att packa rätt. Flera mindre kollin, mjuka bagar och måttligt fyllda ryggsäckar (helst utan mes) är idealet. Undvik fyrkantiga stora lådor, typ plastbackar som stjäl mycket plats. Transport av gods som ej kan stuvas inuti helikoptern (t.ex. skidor) bokas särskilt.
 2. Sovsäckar och liggunderlag skall ej fästas på packningen så att den blir svårstuvad i helikopterns begränsade utrymmen. Se även till att inga skor, fältflaskor, kåsor m.m. är fastbundna utanpå ryggsäckarna.
 3. Ta bort drag och rullar från spön, så blir dessa lättare att hantera. Vapen överlämnas brutna eller på annat sätt tydligt markerade såsom oladdade.
 4. Bagaget vägs före flygning. 25 kilo per vuxen passagerare ingår i priset. Övervikt medföljer i mån av plats och betalas extra till receptionen.
 5. Håll koll på alla lätta saker som hattar, flytvästar, liggunderlag m.m. så att dessa ej blåser iväg och kommer i kontakt med någon av rotorerna på helikoptern.
 6. Som Arctic Air:s kund får Ni tillgång till Vuoggatjålmes serviceanläggning med duschar och omklädningsrum. Bastu kan förbeställas.
 7. Angivna tider är avgångstider, Ni bör vara på överenskommen plats ca 1 timme före avresa.

FARLIGT GODS

Enligt bestämmelserna får vi inte transportera vad som helst, dock får följande medföras enligt ICAO-TI

 1. Alkohol, Max 70% (volym) och Max 5 liter/förpackning.
 2. Vätska till spritkök max 5 liter i för vätskan avsedd detaljhandelsförpackning.
 3. Tändstickor 6 små paket säkerhetständstickor i detaljhandelsförpackning.
 4. Batteri 1 vått som är skyddat från kortslutning i detaljhandelsförpackning.
 5. Engångsbehållare för gas 700 g i för gasen avsedd detaljhandelsförpackning med skydd för ventilen.
 6. Brandfarlig vätska 25 liter t.ex. bensin. Förvarad  i behållare av kraftig metallkonstruktion.
 7. Gasol max 11kg i godkänd förpackning, max 24 kg per flygning.
 8. Färg/lösningsmedel max 5 liter brandfarlig färg och/eller 1 liter lösningsmedel i för produkten avsedd detaljhandelsförpackning.
 9. Maskiner/Utrustning t.ex. båtmotorer, motorsågar, skall vara tömda och förslutna så att läckage undviks.
 10. Ammunition. Max 5 kg/person och endast UN 0012 eller UN 0014.

BETALA & CHECKA IN

Vid bokning av helikopter kommer ni att motta en bokningsbekräftelse där ni får information om hur man kan betala via internet. Naturligtvis går det betala på plats antingen kontant eller med kort men för att spara tid vid er incheckning ser vi helst att ni betalat innan ankomst.
Vi ber er även vara på plats minst en timme innan avbokad tid, detta för att ni i lugn och ro ska kunna väga upp bagaget, byta om, köpa fiske/jakt kort och andra ärenden ni kan ha på plats.

SÄKERHET

Helikoptern är ett mycket säkert transportmedel men har den nackdelen att både huvud- och stjärtrotor ofta är i gång vid i- och urlastning och dessa är farliga.

Tänk därför på följande:

 1. Vid ilastning väntar Ni 15-20 m från helikoptern tills piloten ger tecken, Ni bär då fram bagaget i lugn takt till helikopterns vänstra sida där piloten sköter ilastningen.
 2. På plan mark kan Ni gå upprätt under rotorn men tänk på att bära långa föremål som t.ex. spön i horisontellt läge och håll fast lätta saker så att de ej blåser i väg. Observera risken med hattar, flytvästar och liggunderlag.
 3. Både bagage och passagerare lastas i och ur på helikopterns vänstra sida, gå aldrig längre bakåt än mitt för bagageluckan eftersom stjärtrotorn finns på denna sida.
 4. Efter landning; sitt lugnt kvar tills piloten öppnar dörrarna och släpper ut Er i tur och ordning. Ni får dock lossa säkerhetsbältena under tiden.
 5. Piloten lastar ut bagaget som Ni bär bort i anvisad riktning 15-20 m från helikoptern. Kasta eller langa aldrig saker i helikopterns närhet. Jäkta inte!
 6. Gå aldrig uppför en slänt och kliv ej upp på någon sten i helikopterns närhet då Ni därigenom kommer närmare huvudrotorn.
 7. Då urlastningen är avklarad samlas Ni vid bagaget och väntar där tills helikoptern lättat. Håll i lätta saker så att dessa ej blåser i väg.

TA MED SKRÄP HEM

Det är viktigt att vi alla hjälps åt att bevara vår fina fjällvärld. Tänk på att lämna så lite spår som möjligt på lägerplatsen och där ni vistas.

Utse lämplig slaskplats en bit från lägret för nedbrytbara sopor typ kaffesump, matrester m.m. Papper och de flesta plastpåsar kan Ni med gott samvete lägga i lägerelden.

Returburkar skall inte tryckas ihop men tömmas noggrant så att de inte sölar vid hanteringen.

Konservburkar (rengjorda) och övriga restsopor komprimeras så att det tar liten plats.

Om kapsyler, folierester eller annat obrännbart hamnat i elden skall detta plockas upp.

Ta med alla sopor när ni återvänder. Detta gäller även patronhylsor och metrevar.

I Vuoggatjålme finns kärl där ni kan lämna både returburkar, glas och osorterade sopor. Om ni sorterar direkt i olika påsar eller liknande så går det lätt att fördela i de olika kärlen vid återkomsten.

Fiskrens: På fiskekortet står det att renset skall grävas ned, vilket kan vara svårt ibland. Ett annat bra alternativ kan vara att lägga det i elden som ändå nästan alltid finns. Det tredje alternativet är att punktera simblåsan och sänka på djupt vatten (min 1,5 m). Det är viktigt att fiskmåsarna inte får tag i fiskrenset då de är mellanled i parasitspridning. Renset blir i stället på detta sätt ny fiskföda. (via småkryp)

Hittar ni skräp: försök om möjligt ta med det hem eller tipsa piloten om var det finns.

Fler inlägg:

Paketerbjudanden

Paketerbjudanden

  Upplev allt Vuoggatjålme har att erbjudaVåra paketerbjudandenPolcirkelyftetI PAKETET INGÅR:• Helikopterlyft upp på...

läs mer
Helikopter: Tjänster

Helikopter: Tjänster

TJÄNSTER JAKT- & FISKERESOR Med lång erfarenhet inom jakt och fiske är vi väl kunniga om området där vi både kan föreslå...

läs mer
Helikopter: Arctic Air

Helikopter: Arctic Air

Arctic Air AB  Arctic Air AB är helikopterföretaget som bedriver flygverksamheten i Vuoggatjålme. Sedan 1974 har Vuoggatjålme...

läs mer