FLER TIPS

 

BÅTUTHYRNING

Båt kan ni hyra här i Vuoggatjålme, ta er sen några kilometer upp i Sieldutjåkkå och gör strandhugg, fiska, vandra och upptäck en fjälldalgång med alla sinnen. Här syns ofta älgarna stå i vattenbrynet och mumsa i sig växter, det finns ängar, hjortronmyrar, fjällbjörkskog och fina flugfiskeplatser, allt som behövs för en fin upplevelse. Om vädret tillåter och benen vill, så kan man med fördel ta sig upp till fjällkanten och få lite mera utsikt och vyer. Stigar och markerade stråk saknas, men uppåt-neråt är givna färdvägar om än branta och ibland svårforcerade så man får göra kortare omvägar. Det finns en vandringsled på norra sidan jåkken, den kan med fördel användas från rastplatsen vid nedersta forsen för att enklast ta sig upp mot meandersystemet nedanför och ovanför Peukols inflöde. Vandringsleden fortsätter upp till Juorun men ett par broar saknas så vadning krävs.

Du kan även hyra roddbåt och ta en sväng ut på Vuoggatjålmejaure med din fiskeutrustning för att locka rödingar och öringar till hugg. Det finns fin fisk i sjön, storleken varierar givetvis men det finns rapporter om öringar på uppemot 4-5 kg. Vi hoppas ni respekterar de fiskeregler som gäller, (läs på fiskekortsbilagan som ska följa med vid köp av fiskekort) för att bevara de bestånd som finns i sjöarna.
Vuoggatjålmejaure är en oreglerad sjö med naturliga vattennivåvariationer vår och höst. Under sensommar och höst förekommer ofta en grönfärgning av vattnet som beror på jökelslam från glaciärerna uppströms Juorunjaure. Denna naturliga färgning av vattnet både i älven Sieldutjåkkå och sjön Vuoggatjålmejaure kan göra fisket lite svårare, men det finns tricks och tips att ta till; i älven kan man välja att fiska i meandrar och ”blindtarmar” som oftast har klarare vatten. I sjön kan man med fördel försöka hitta fisken där bäckar och andra tillflöden tillför klarare vatten. Det är dock fullt möjligt att få fisk även i de grumligare partierna, testa!

UTFLYKTSMÅL I NORGE

Är vädret dåligt på den svenska sidan är det ofta bättre på den norska. Genom den vackra Junkerdalen når man snart den norska pulsådern E6. Räkna med längre restid, de norska vägarna är oftast krokigare än de svenska, hastighetsbegränsningarna är välbefogade.

En dagsutflykt (dagarna är långa norr om Polcirkeln) norrut till Bodö och Saltstraumen kan rekommenderas, lika väl som söderut till Grönligrottan och glaciären Svartisen. När man åker E6 söderut, så kommer man till Polarsirkelsentret på Saltfjellet. Inte långt därifrån går en stig upp till Nasafjäll som ligger alldeles innanför gränsen på den svenska sidan. Framförallt längre fram på sommaren när snön tinat bort är det en fin dagsvandring, ca 1,5 mil tur och retur. Upplev de historiska vingslagen över detta svenska gruvexperiment som inleddes på 1600-talet. Att tänka sig hur man främst vintertid tillbringade några månader i detta karga landskap och försökte utvinna silvermalm som sedan under hårda strapatser fraktades ner till den svenska kusten…

Mellan Junkerdal och Storjord slingrar sig Junkerdalsura; en brant ravindal med en brusande fors långt nedanför vägbanan. Den som vill sträcka på benen en stund och beskåda sällsynta fjällväxter parkerar vid Storjords turistcenter och går över hängbron i riktning tillbaka mot Junkerdal (skyltad vandringsled). Leden är inte framkomlig hela vägen upp till Junkerdal pga rasrisk men de första 1-2 km är den bred och fin, framkomlig med barnvagn, rastplatser finns på ett par ställen.

Blodveimuseet just utanför Rognan visar bilder och minnen från andra världskrigets härjningar i Saltdalen. Tyskarna hade stora fångläger där, delar av E6/järnvägen över Saltfjellet byggdes av dessa fångar under ofattbara umbäranden.

Från Rognan ut till Bodö slingrar sig vägen till stor del längs fjorden, det finns avfarter och rastplatser där man kan stanna och fotografera eller bara titta på utsikten. Ungefär halvvägs, i Fauske, kan man även välja att fortsätta E6 norrut mot Narvik eller vika av mot Sulitjelma, ett gammalt gruvsamhälle som numera vänder sig mera till vandrare och andra fjällturister
Saltstraumen är världens starkaste malström, ett smalt sund där stora mängder av tidvatten pressas igenom var sjätte timme. Tidtabell för detta finns på nätet, vattenvirvlarna upplevs bäst vid ingående ström. Saltstraumen är en populär fiskeplats, antingen direkt från stranden eller med båt, det finns även guidade turer att boka. Området har även gott om lämningar från stenålderstid.

Ta tåget till/från svenska västkusten! Vuoggatjålme ligger bara ca 6 mil från närmsta järnvägsstation; Lönsdal, där man har dagliga förbindelser med Trondheim och söderut i Norge.

VÅRA GRANNAR

 

CAMP POLCIRKELN

Bara 4 km ifrån Vuoggatjålme finns Camp Polcirkeln, här kan du enkelt handla dina dagliga basvaror samt utrusning för din vistelse både vinter och sommar. Dom har även försäljning av drivmedel både bensin och diesel dygnet runt med kortautomat och verkstad för skoterreparationer under vintern.

 

KONTAKT

VUOGGATJÅLME
938 94 ARJEPLOG

 

Tel: 0961-107 15
E-post: info@vuoggatjalme.se