RIPJAKT 25/8 – 15/3

 

För ripjakten är nog Vuoggatjålme svårslaget som utgångsläge antingen man väljer att bo bekvämt i moderna stugor eller att med gårdens egen helikopter lyftas ordentligt in i vildmarken till betydligt enklare lägerplatser som kanske utgörs av det egna tältet eller enkel jaktstuga som vi hjälpt till att ordna.

En del av våra kunder väljer båda alternativen, dvs. bor bekvämt här och flyger ut för att enkelt och snabbt ta sig längre än vad man klarar till fots. Den som inte vill flyga har ändå de bästa möjligheterna för spännande fjälljakt. Antingen går man direkt ut från anläggningen upp mot kalfjället, dit är det 3 km, eller också tar man den egna bilen någon mil för att variera startläge och kombinerar man detta med båtskjutsmöjligheterna (som vi gärna hjälper till att ordna) i närområdet, blir det mycket att välja på.

Storvidet, Ripjåkken, Videbranten m.fl. är inofficiella namn som våra gäster döpt mindre områden till där ripupplevelserna ofta kan bli lite utöver det vanliga. Var de ligger?? Det lägger vi absolut inte ut på ”nätet”, utan sådana specialställen tipsar vi bara gårdens gäster om.

Helikoptern används främst på hösten för att lyfta ut jägare, antingen för korta dagsturer i direkta närområdet eller också betydligt längre bort där gästerna då oftast har med sig full utrustning i form av tält, kläder, mat m.m. för att helt klara sig själva. Då vi flyger ut folk strävar vi efter att sprida ut jägarna för allas trivsel. Dagsgästerna lyfts ut till områden som ligger i utkanten av det som är gångavstånd från närmaste väg och de som ska tälta eller på annat sätt vistas ute flera dagar flygs ytterligare ett stycke. Dessutom placerar vi inte två skilda sällskap på samma plats samtidigt. Det innebär att om vi bokat ett gäng på ett visst område måste nästa gäng välja något annat alternativ. Denna strävan att sprida grupper är mycket uppskattad och vi försöker att ha minst 3-5 km (ibland blir det någon mil) mellan de olika baslägren. I många fall hjälper vi även till med att ordna boende långt in i vildmarken, det kan bestå alltifrån någon enkel privatägd jaktkoja till mera ordnad förläggning, som t ex uppe i Mavas där ett ungt par driver en liten turistverksamhet vid Piteälvens källflöde 3 mil från närmaste bilväg.

Vintertid kan man själv ta sig till flera spännande områden ”utanför gångavstånd” beroende på att det är tillåtet att under vissa förutsättningar transportera klass 3- och 4-vapen med snöskoter som Ni kan hyra här om egen saknas.

Några legendariska jaktområden i närheten är Smuollevagge, Stuora Muotke, Ruonekdalen, Sieldutvagge, Várregiehtje med flera. Samiska namn som är svåra att uttala men vi vet att Ni både lär Er uttalet och minns platsen efter ett besök.

KONTAKT

VUOGGATJÅLME
938 94 ARJEPLOG

 

Tel: 0961-107 15
E-post: info@vuoggatjalme.se