BRA ATT VETA

 

HÅLLBART FISKE

Tänk på att när du besöker oss vistas du i en miljö som vi är väldigt rädda och måna om tillsammans med många andra som besöker oss. Vi kräver därför att du tar hänsyn till både miljö och fisk när du är gäst här. Fisken som lever i våra sjöar återhämtar sig väldigt långsamt, därför är det naturligt för många att utöva catch and release dvs. att man släpper tillbaka den fisk man får. Naturligtvis vill vi inte att ni aldrig ska tillreda eller äta fisk ni får på kroken här i vårt område men som mycket annat man gör måste man använda förståndet och inte ta med sig fisk tillbaka i mängder. Detta är även skrivet väldigt väl i de regler som finns beskrivna när ni köper fiskekort och vi förväntar oss att ni följer dessa. Förutom att spara på våra dyrbara skatter i fisken belyser vi även följande från Länsstyrelsens hemsida att tänka på när ni besöker oss.

  • Du befinner dig i en mycket känslig miljö där skador på mark och vegetation tar lång tid att läka. Kvarlämnat skräp kommer att ligga kvar under lång tid innan det bryts ned. Vissa typer av skräp blir till och med kvar för alltid.
  • Tidsperioden då vattentemperaturen är tillräckligt hög för att fisken ska kunna växa är mycket kort. I kombination med näringsfattiga vatten och ett extremt klimat är produktionen av fisk därför mycket låg i de flesta vattnen.

Vi som vistas i detta område måsta respektera dessa begränsningar och anpassa våra beteenden efter dessa. För oss sportfiskare innebär det förutom självklarheter som att inte skräpa ned eller skada naturen också att vi i många fall måste begränsa fångsten av fisk. I de vatten som har speciella regleringar finns ofta också fångstbegränsningar (bag-limits). Dessa fångstbegränsningar anges på fiskekortsbilagan. I övriga vatten gäller en generell fångstbegränsning på sammanlagt högst fem öringar och harrar per fiskare och dag.

Fångstbegränsningen på fem fiskar per fiskare och dag är generös och i många fall mer än du behöver. Som rättesnöre vill vi därför rekommendera att du inte sparar mer fisk än du behöver för dagen och att du släpper tillbaka övrig fisk.

Kom ihåg att fiskekortet inte ger rätt att fiska för husbehov.

Kom också ihåg att rennäringen som bedrivs i fjällområdet är en känslig näring. Du som fiskar i fjällen får inte störa denna näring.

ANVÄND INTE VÅRA FJÄLLVATTEN TILL ATT FYLLA FRYSEN MED FISK

TA MED SKRÄPET

Många som besöker oss har en väldigt tydlig önskan om att få komma ut i naturen och en stund i lugn och ro. Det är då väldigt tråkigt att vissa personer inte kan ta med sig skräp tillbaka utan lämnar detta kvar i våra skogar och fjäll. Därför ber vi er vänligt men bestämt att ta med er skräp tillbaka.

Vi tar inget betalt för vikt eller skräp när ni åker tillbaka med helikopter.

Lite tips under er vistelse.

  • Brännbart material såsom papper, kartong, plast brinner väldigt bra och kan kastas på elden.
  • Skölj ur burkar, flaskor och annat skräp som innehåller mat eller dryck. Det luktar mindre och är lättare hantera.
  • Släng inte cigarett fimpar när ni röker, dessa blir kvar väldigt länge och skräpar ner precis lika mycket som allt annat.
  • Sortera ert skräp så gott det går, vill ni slänga skräpet hos oss kräver vi sopsortering.
  • Hittar ni gamla burkar, flaskor eller annat som inte hör hemma i naturen ta gärna med er det tillbaka om möjligt, detta är både vi, andra gäster och naturen tacksamma för.

FLYG UT TILL DITT FISKEVATTEN

Från Vuoggatjålme går det alldeles utmärkt nyttja helikoptern för komma ut till just ditt fiskevatten. På den här hemsidan har vi listat ett litet urval av de platser som besöks under somrarna av våra gäster när de besöker våran fjällvärld. Naturligtvis går det att flyga ut till andra ställen om ni så önskar eller att få tips om andra ställen som ni vill besöka om inget av våra alternativ känns lockande.

Vi har även alternativ för dagsutflykter och ni skulle vilja åka från Vuoggatjålme och fiska er tillbaka till gården. Hör gärna av er till oss om ni har frågor och funderingar så ska vi besvara dem efter bästa förmåga.

Fiskeregler

KONTAKT

VUOGGATJÅLME
938 94 ARJEPLOG

 

Tel: 0961-107 15
E-post: info@vuoggatjalme.se